Zupa z kurkami

Zupa z kurek. Prosta i smaczna - obowiązkowo w sezonie, nie tylko dla smakoszy grzybów. 

Składniki: 4 porcje

  • 200 g kurek
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 łyżka masła
  • ok. 1-1,5 l bulionu drobiowego
  • śmietana do zabielenia
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurki umyć, większe przekroić. Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, kolejno dodać kurki i smażyć do momentu wyparowania całego płynu. Dodać ziemniaki, pokrojony czosnek i dusić jeszcze chwilę. Następnie zalać bulionem i gotować ok. 20 minut do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Gotową zupę posypać świeżą natką pietruszki.