Zupa z botwinki

Pyszna wiosenna zupa, obowiązkowo o tej porze roku. Botwinka to cenne źródło witamin i minerałów, dlatego warto uwzględnić ją w swoim jedospisie, nie tylko w formie zupy.

Składniki ok. 4 porcje

  • pęczek botwinki
  • ok. 1,5 litra rosołu
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku

Botwinkę umyć, drobno pokroić liście, łodygi oraz małe buraczki. Cebulę i ziemniaki obrać, drobno pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać ziemniaki i marchewkę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać rosołem i gotować ok. 10-15 minut. Następnie wrzucić pokrojoną botwinkę. Całość gotować jeszcze z 10 minut. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ugotowanym jajkiem. Można też posypać zieleniną.