Zupa - krem z dyni

Charakterystyczny struktura i smak dyni sprawia, że jest ona delikatna, a  odpowiednio doprawiona nie będzie mdła w smaku. Moja jest nawet lekko ostra, ale my właśnie tak lubimy :)

Obowiązkowa pozycja o tej porze roku!

Składniki

  • 1 kg dyni (waga po obraniu)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 - 1,5 litra bulionu drobiowego
  • kawałek imbiru
  • olej do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • jogurt naturalny do podania
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Przygotowanie

Warzywa pokroić w kostkę. Imbir drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, a następnie dodać pozostałe warzywa wraz z imbirem i jeszcze chwilę smażyć. Podlać bulionem i gotować do miękkości, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać z jogurtem naturalnym i sezamem.