Pobieram dane...

Zimowa zupa


Przepis na zupę podpatrzyłam kiedyś telewizji u Pascala Brodnickiego. Robię ja bardzo często, nie tylko w chłodne dni. Jest sycąca i treściwa, a przede wszystkim bardzo smaczna.

składniki


  • 15 dag boczku
  • 1 duży por
  • 2 duże marchewki
  • 1,5 l bulionu
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 10 dag drobnego makaronu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty
  • świeża natka pietruszki

1. przygotowanie


Boczek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojonego w półkrążki pora (najlepiej część białą) i marchewkę pokrojoną w cienkie talarki. Zalać odrobiną wody i poddusić przez kilka minut. Następnie wlać bulion, chwilę gotować. Kolejno dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę, drobny makaron a pod koniec gotowania koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną startym żółtym serem oraz natką pietruszki.