Pobieram dane...

Zebra, czyli prosty klasyk


Zebra to jedno z prostszych ciast, smaczny klasyk na każdą kieszeń. Jeśli chcecie uzyskać ładne równe paseczki należy małymi porcjami naprzemiennie wylewać odmierzone ilości ciasta, natomiast wylewając na tzw. oko, czyli większe porcje - wcale efekt nie będzie gorszy - uzyskacie jedynie mniej warstw. Wszystkie potrzebne do upieczenia składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni :) Zatem do dzieła! 

składniki:


  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki np. tortowej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • trochę cukru z prawdziwą wanilią

1. wykonanie:


Jajka dokładnie ubić z cukrem i z wanilią do uzyskania puszystej konsystencji. Kolejno porcjami dodać 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wodę, a na końcu olej. Wodę i olej należy wlewać małym strumieniem, aż do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao a do drugiej resztę mąki. Ciasto wylewać do środka formy naprzemiennie, takimi samymi porcjami - raz jasne, raz ciemne. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do suchego patyczka. Czas pieczenia może się lekko różnić w zależności od formy. 

 U mnie tortownica 26 cm - ok. 50-55 minut , kiedy dzielę na dwie formy keksowe o wymiarach 35 i 20 cm - czas pieczenia ok. 40-45 minut.