Pobieram dane...

Wiosenna zupa z selerem naciowym


Niby proste składniki, a jednak to połączenie sprawia, że zupa zyskuje ciekawy smak. W dużej mierze jest to zasługa selera naciowego i ziół, ale prawdziwą kropką nad i jest dodatek jogurtu naturalnego, który dodatkowo podkreśla jej walory smakowe.

składniki:


  • 2 młode marchewki
  • 1 cebula
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 1/2 szklanki perłowej kaszy jęczmiennej
  • ok. 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny
  • pieprz świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • natka pietruszki
  • 1/3 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich

1. przygotowanie:


Cebulę, ziemniaki, marchewkę i seler pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę i rozgrzać, wrzucić warzywa. Mieszając smażyć przez 5 minut. Warzywa zalać bulionem i dodać kaszę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy warzywa i kasza się ugotują wlać mleko i jeszcze kilka minut gotować. Zupę podawać posypaną natką pietruszki, a na jej powierzchni nałożyć po łyżce jogurtu naturalnego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.