Pobieram dane...

Wieniec drożdżowy makowo - serowy


Pyszny duet makowo - serowy, a połączenie białego twarogu z delikatną ricottą dodało tylko niepowtarzalnego charakteru.

Ciasto drożdżowe:


  • 3 szklanki mąki tortowej + naddatek
  • 2/3 szklanki mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 25 g masła
  • 1 ml aromatu śmietanowo - waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Masa serowa:


  • 100 g białego sera (półtłustego)
  • 100 g ricotty
  • skórka z 1/3 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 350 g masy makowej z bakaliami

Lukier:


  • cukier puder
  • sok z pomarańczy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

1.


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Odstawić na 10 min. Do miski z mąką wsypać resztę cukru, dodać aktywne drożdże, jajko, aromat, szczyptę soli oraz roztopione, wystudzone masło. Przez kilka minut zagniatać elastyczne ciasto, włożyć do miski i natrzeć olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 

Przygotować masę serową. Twaróg, ricottę, cukier puder i startą skórkę z pomarańczy dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto posmarować najpierw masą makową.


2.


Kolejno masą serową.


3.


Zwinąć w rulon, a następnie przekroić wzdłuż ostrym nożem na dwie równe połowy.


4.


Oba kawałki spleść, a następnie połączyć, tak aby powstało koło. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 30-35 min. Ostudzony polukrować, posypać skórką pomarańczową.