Pobieram dane...

Warzywa z kurczakiem z piekarnika


Proste, a przede wszystkim sycące danie, czyli warzywa z kurczakiem. Jeśli zrezygnujecie z mięsa, to same warzywa - będą równie smaczne. Wystarczy tylko upiec  w piekarniku.


składniki:


  • ok. 60 dag ziemniaków
  • 1 cukinia młoda
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 filet z kurczaka
  • 20 dag pieczarek (opcjonalnie)
  • kawałek chorizo (opcjonalnie)
  • 3 łyżki marynaty teriyaki
  • przyprawa grill pikantny
  • cząber
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 1/4 małego słoiczka oleju z suszonych pomidorów

1. wykonanie:


Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paski. Posypać przyprawą do grilla oraz wymieszać z marynatą teriyaki. Pozostawić na 1-2 godziny w marynacie (w lodówce).

Ziemniaki obrać i pokroić w grube frytki.

Cukinię, pieczarki i chorizo pokroić w plasterki, z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek w talarki. 

Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać z olejem z suszonych pomidorów i przyprawami, czyli solą, pieprzem, cząbrem, tymiankiem i papryką.

Warzywa i mięso wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 35 - 40 minut. W połowie pieczenia można lekko przemieszać składniki.