Walentynkowe babeczki

Podobno droga do serca prowadzi przez żołądek, więc przygotowałam dla Was walentynkowe babeczki w kilku dekoracyjnych wariantach. Może wśród nich znajdziecie dla siebie małą inspirację. 

Ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • ok.1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao

Dekoracja

  • śmietana kremówka
  • serek mascarpone
  • lukier plastyczny
  • posypki
  • czekoladowe serduszka
  • barwnik czerwony
  • cukier puder
  • truskawki

Przygotowanie

W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej zmiksować mleko, jajka i olej, dodać suche i dokładnie połączyć. Ciasto rozlać na dwie równe części i do jednej dodać kakao, tak aby uzyskać dwa kolory babeczek. Ciasto wlewać do formy wyłożonej papilotkami i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić i udekorować. 

Krem różowy przygotowałam ubijając śmietankę kremówkę z mascarpone, cukrem pudrem i z czerwonym barwnikiem spożywczym. Inne babeczki udekorowałam elementami przygotowanymi za pomocą lukru plastycznego.

Jeśli zdecydujecie się na wersję zatopionych serduszek w cieście, wystarczy upiec biszkopt z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Kształt serca wyciąć przy pomocy foremki, a otrzymane serce zalać ciastem i upiec.