Wafle z masą z mleka w proszku

To chyba najprostszy deser świata, czyli przekładane masą wafle. Pewnie jak większość z Was mam w swych zbiorach kilka receptur na masę do wafla. Oto jedna z nich. Jednak ostrzegam, jest bardzo słodka... Oczywiście Ameryki nie odkryję, jeśli powiem to...ale żeby zrobić mniej słodką wystarczy dodać mniej cukru, a tym samym należy również zredukować ilość mleka. Można dodać trochę więcej kakao będzie bardziej czekoladowa.

 

Składniki

  • 1 opakowanie wafli
  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko

Przygotowanie

Masło roztopić w rondelu, połączyć z cukrem pudrem i mlekiem (w płynie). Ostudzić. Następnie dodać mleko w proszku, jajko i kakao. Dokładnie wymieszać. Masą smarować wafle. Obciążyć, aby dobrze się skleiły.