Uszka z kapustą i grzybami

Tradycyjne wigilijne uszka z kapustą kiszoną i grzybami, czyli doskonały dodatek do barszczu czerwonego.

Przepis na barszcz znajdziecie: tu

Ciasto: 100 sztuk

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • szklanka gorącej wody
  • sól

Farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów suszonych
  • 1 cebula (mała)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

 

Grzyby namoczyć w wodzie, ugotować, a następnie drobno pokroić. Kapustę pokroić, zalać wodą z gotowanych grzybów, w międzyczasie dodać grzyby i drobno pokrojoną i podsmażona na oleju cebulę. Dusić do miękkości w grzybowym wywarze do momentu wyparowania płynu.

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolać trochę wody. Rozwałkować. Za pomocą np.literatki wyciąć krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać uszka. Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. 

Podawać z czystym barszczem.