Udka z kurczaka (3 różne marynaty)

Postanowiłam przedstawić Wam w jednym poście pieczone udka, jedynie zróżnicowałam marynaty, więc liczę na to, że znajdziecie coś dla siebie.. Jako, że ogólny sposób przyrządzania jest taki sam, więc zaprezentowałam je we wspólnym zestawieniu. Pierwsza propozycja to udka w marynacie teriyaki, druga z cytrusami, a trzecia miodowo-musztardowa. Składniki przygotowałam na  na 2 porcje udek. 

Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki (2 udka)

  • 3-4 łyżki sosu teriyaki (gęstego, dobrego jakościowo)
  • 1,5 łyżki naturalnego miodu płynnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól himalajska
  • 1/3 papryczki chili

Kurczak marynowany w cytrusach (2 udka)

  • 1 mała główka czosnku
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/3 łyżeczki chili
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 pęczku natki pietruszki

Udka pieczone w marynacie musztardowo - miodowej (2 udka)

  • 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 1,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony)
  • pieprz cytrynowy
  • cząber
  • majeranek
  • tymianek
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól
  • kilka ziaren jałowca

Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki

Marynata: Chili drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.W misce wymieszać wszystkie składniki potrzebne do marynaty. Udka dokładnie polać i natrzeć marynatą. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udka piec w rękawie w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 1-1,5 godz. w zależności od ich wielkości. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw tak, aby mięso zrumienić.

Kurczak marynowany w cytrusach

Marynata: Czosnek drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i sok z cytryny. Wlać oliwę i wsypać paprykę, kminek, chili, cukier, sól i pieprz, a na końcu posiekaną pietruszkę. Marynatę dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do niemetalowego naczynia i polać dokładnie marynatą. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc (min.12 godz.). Zamarynowane udka przełożyć do rękawa do pieczenia, nakłuć. Piec w temperaturze 190°C przez ok.60-75 min. Na 15 min przed końcem rozciąć rękaw w celu zrumienienia mięsa.

Udka pieczone w marynacie musztardowo - miodowej

Mięso dokładnie umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. 

Marynata: W misce wymieszać podane składniki. Mięso przełożyć do niemetalowego naczynia. Dokładnie natrzeć udka z kurczaka przygotowaną marynatą, a naczynie przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec w temperaturze 190°C do momentu aż skórka będzie chrupiące a mięso miękkie.