Pobieram dane...

Tortilla ziemniaczana (tapas)


Tapas, czyli różnorodne, niewielkie i łatwe w przygotowaniu przekąski - rodem z Hiszpanii. Najczęściej są serwowane jako dodatek do piwa czy wina, ale niekiedy mogą stanowić treściwe i odżywcze jedzenie. Oczywiście zamiast kurczaka możecie dodać inny ulubiony dodatek, niekoniecznie mięsny. Zachęcam do eksperymentów.

składniki:


  • ok. 500 g ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 1 pojedynczy filet drobiowy
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • tymianek

1. przygotowanie:


Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Filet pokroić w kostkę, przyprawić do smaku, podsmażyć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Jajka roztrzepać. Następnie dodać zeszkloną cebulę, mięso oraz ziemniaki. Wymieszać składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Żaroodporne miski natłuścić oliwą (na ok. 6 kokilek) nałożyć mieszankę ziemniaczaną. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok.15-20 minut, aż jajka się zetną. Posypać np. szczypiorkiem, serwować na ciepło lub zimno.