Pobieram dane...

Tort bezowo - truskawkowy


Jak przystało na tort jest nieprzyzwoicie słodki i trochę czasochłonny. Ja trzymałam się ściśle przepisu, ale warto go lekko zmodyfikować, bo jest zdecydowanie za słodki. Do kremu truskawkowego możecie dodać jeszcze trochę truskawek (w kawałkach lub całych), aby zyskał więcej lekkości i orzeźwienia, dolni blat można posmarować kwaskowym powidłem w celu przełamania jego słodkiego charakteru lub nasączyć wodą z cytryną.

ciasto:


  • 170 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 110 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto z bezą:


  • 85 g mąki
  • 60 g cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 200 g cukru pudru

krem truskawkowy:


  • ok. 500 g truskawek
  • 70 g cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki soku z cytryny

1. ciasto:


Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać na gładką masę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać śmietankę. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min w 175°C.

2. ciasto z bezą;


Drugą warstwę ciasta przygotować jak pierwszą Z podanej ilości składników przygotować drugą warstwę ciasta (sposób przygotowania j.w.). Przełożyć do formy. Na wierzch wyłożyć bezę ubitą z białek i cukru pudru. Piec 50 - 60 minut w temp. 165°C. Zostawić w piekarniku do wystudzenia, aby beza nie opadła.

3. krem truskawkowy:


 Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić. Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Kilka zostawić na wierzch ciasta, do dekoracji. Energicznie mieszając dodawać małymi porcjami żelatynę. (Jeśli powstałyby grudki wystarczy lekko podgrzać zmiksowane truskawki). Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem truskawkowym. Krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć ciastem z bezą. Udekorować truskawkami. Wstawić ponownie do lodówki do pełnego stężenia.