Torcik malinowy

Delikatny biszkopt przełożony słodkim serkiem homogenizowanym i bitą śmietaną, przełamany kwaskowatym dżemem porzeczkowym i malinami.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • ok. 2,5 łyżki żelatyny
  • starta skórka z połowy cytryny
  • łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 250 -300 g śmietanki 36 % tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin

Wykonanie;


 

Biszkopt : Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Na końcu porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wylać na średnią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.

Serek homogenizowany przełożyć do miski, dodać skórkę i sok z cytryny. Żelatynę zalać zimną wodą (ok. 3/4 szklanki wody), kiedy napęcznieje rozpuścić i przestudzoną wlewać małym strumieniem do masy serowej, miksując składniki.

Spód biszkoptowy posmarować dżemem, kolejno wyłożyć masę serową, dodać połowę malin, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Włożyć na parę minut do lodówki do pełnego stężenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Bitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić resztą malin.