Torcik jabłkowy

Winny torcik jabłkowy zrównoważony słodką bitą śmietaną i gorzką polewą czekoladową.

Ciasto

  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów laskowych (opcjonalnie)

Masa I

  • 1-1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • ok. pół szklanki wody

Masa II

  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Polewa

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka
  • bezy do dekoracji

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować i wyłożyć na wyścielonej papierem do pieczenia średniej tortownicy (26 cm). Orzechy pokroić i wysypać na wierzch każdego z krążków, lekko dociskając. (Można dać na jeden krążek lub zupełnie z nich zrezygnować). Ciasto nakłuć widelcem. Krążki piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Rozgotować z wodą. Pod koniec dodać galaretkę cytrynową oraz cukier, wymieszać i wystudzić. 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę z pudrem i śmietan-fixem. 

Na jednym ze spodów wylać masę jabłkową, wyrównać, następnie wyłożyć ubitą śmietankę i przykryć drugim krążkiem. Docisnąć. Odstawić do lodówki aby całość stężała.  

Wierzch ciasta polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (roztopioną z kilkoma łyżkami mleka). Ozdobić bezami.