Tiramisu w pucharkach

Tradycyjny włoski deser na bazie serka mascarpone i biszkoptów nasączonych mocną kawą. Można go podać w pucharkach lub podwoić proporcje i przygotować w większym naczyniu. Najwazniejsze, by sparzyć jajka, aby zminimalizować ewentualne zatrucie salmonellą. Dobrze też jest użyć oryginalnych biszkoptów savoiardi w celu uzyskania pełniejszego smaku.

2 porcje:

  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 120 g podłużnych biszkoptów
  • 1 duża filiżanka espresso
  • ok. 8 łyżek amaretto
  • gorzkie kakao

Jajka sparzyć. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z dodatkiem cukru na puszystą, jasną masę, połączyć z mascarpone. Kolejno ubić białka ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty połamać na pół, na krótko maczać w ostudzonej kawie (u mnie mocne espresso z ekspresu) z dodatkiem likieru amaretto. Masę nakładać np. do pucharków, kolejno warstwa biszkoptów, masa serowa, oprószyć kakao i czynność powtórzyć, aby powstało kilka warstw, z kremem na wierzchu. Wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny. Przed podaniem posypać sporą ilością kakao.