Dziś mam dla Was warstwową zapiekankę, którą przyrządza się na kilka sposobów w zależności od regionu Włoch. Inne jej formy zawierają małże lub obtaczane są w cieście.
U mnie w możliwie najprostszej postaci i z łatwo dostępnych produktów. Zapraszam :)
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia włoska.
Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasolić, odstawić na 30 minut aż puści soki. Kolejno opłukać pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z pestek. Pomidory, seler naciowy, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wymieszać, dodać natkę i oregano.
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, osuszyć na papierowym ręczniku. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i na dnie ułożyć połowę ziemniaków i warstwę bakłażana. Następnie ułożyć połowę pomieszanych pomidorów z warzywami, które skropić oliwą. Kolejno pozostałą część ziemniaków i zakończyć pomidorami, polać resztą oliwy.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdjąć folię i jeszcze piec przez 30 minut. Gotową zapiekanką udekorować świeżymi listkami oregano.