Tagliatelle z jarmużem i pieczarkami

Chyba każdy dla swoich najbliższych pragnie przygotowywać posiłki zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Jak wiadomo, zdrowe wcale nie oznacza nudne czy tym bardziej pracochłonne. To danie przygotujecie w pół godziny, więc jeśli właśnie wróciliście z pracy i już sięgacie po telefon, aby zamówić pizzę...sprawdźcie najpierw, czy w Waszej lodówce nie ma kilku składników z których w kilka minut wyczarujecie smaczny obiad. Ja zapraszam na makaron z sezonowym warzywem, czyli jarmużem posypany prażonymi orzechami laskowymi. Jarmuż nie wymaga specjalnej obróbki, ale jeśli nie macie pewności, czy liście są młode proponuję je wcześniej poddać metodzie blanszowania.

Z całą pewnością każde danie lepiej smakuje i wytworniej wygląda na pięknej porcelanie, ale kiedy widzę moich domowników zajadających obiad prosto z patelni nie mam do nich żalu, że nie zaczekali z nakryciem do stołu.

Składniki (2 porcje)

  • ok. 170 g makaronu tagliatelle
  • 1 dorodna gałązka jarmużu
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych
  • 3 łyżki oleju(z pomidorów)
  • 15 dag pieczarek
  • garść orzechów laskowych
  • ocet balsamiczny z Modeny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jarmuż umyć, usunąć łodygę, pokroić. Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek posiekać. Cebule i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone w paski pieczarki i pomidory suszone, podsmażyć. Doprawić do smaku. Dodać jarmuż i jeszcze chwilę dusić, aż zmięknie, a na końcu wrzucić makaron. Wymieszać. Orzechy pokroić i podprażyć na suchej patelni, posypać po makaronie. Przed podaniem lekko skropić octem balsamicznym.