Szarlotka z rodzynkami

Najprostsza w swojej formie, czyli kruche ciasto i jabłka. Jeśli wolicie bardziej nadziane, dodajcie więcej jabłek. Ta ze zdjęcia jest tylko posypana cukrem puderm, bo połowa ciasta została zjedzona jeszcze ciepła, Jednak często robię ją z polewą - więc jest w przepisie.

 

Źródło: Biblioteczka poradnika domowego

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki bułki tartej +tłuszcz do wysmarowania formy lub papier do pieczenia

Polewa:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • migdały do posypania

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, kolejno masło, posiekać. Utarte jajka oraz żółtko z cukrem i śmietaną dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 30 min.

Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kolejno dodać skórkę pomarańczową oraz sparzone rodzynki. Przełożyć do garnka i mieszając smażyć przez kilka minut.

Blachę (u mnie 24x40) wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta, podnieść brzegi do góry. Posypać bułką tartą i nałożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą połowę, przykryć jabłka, nakłuwając ciasto widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 50 min.na złoty kolor.

Polewę przygotować rozpuszczając masło, mleko, cukier i kakao. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzoną szarlotkę polać polewą i posypać płatkami migdałów.