Pobieram dane...

Szarlotka z pianką i kruszonką


Ciasta z jabłkami piekę dość często.  Jabłka dostępne są przez cały rok, smacznie komponują się z wieloma zestawieniami... tym razem klasyczna szarlotka z bezą i kruszonką. Tą podstawową wersję od czasu do czasu lekko modyfikuję - poprzez dodanie domowych śliwek z syropu, skórki z pomarańczy, bakalii... A Wy z czym ją podacie? 

ciasto


  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa bezowa


  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy

masa jabłkowa


  • 1-1,5 kg jabłek (najlepiej winnych)
  • cynamon
  • 1/2 szklanki cukru
  • kisiel cytrynowy
  • sok z cytryny

1. wykonanie


Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło, posiekać. Kolejno dodać żółtka z cukrem. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny, dusić pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. (Uważać, aby jabłka nie rozpadły się). Pod koniec wsypać cukier i jeszcze chwilę dusić do jego rozpuszczenia. Ostudzić. Wsypać kisiel cytrynowy, wymieszać.

Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną pianę, na końcu dodać budyń, delikatnie mieszając. 

Formę (40x24) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować i rozłożyć większą część ciasta, nakłuwając widelcem. Kolejno wyłożyć masę jabłkową,posypać cynamonem, następnie bezę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, przez ok. 40-50 min.

szklanka - 250 ml