Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielne ciasto, to właśnie przychodzę gotowcem. Bardzo łatwy i szybki przepis na ciasto, które zawsze się udaje.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, aby nie sczerniały skropić sokiem z cytryny, dodać miód i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, kolejno porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W dużej formie wyścielić papier do pieczenia, wyłożyć równomiernie ciasto. Na cieście rozprowadzić masę jabłkową i posypać cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiec przez 15-20 min. Białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Kolejno porcjami dodawać wiórki kokosowe, delikatnie mieszając. Pianę rozsmarować na zapieczone ciasto i wstawić jeszcze na 30 min. do pieczenia.