Pobieram dane...

Szachownica truskawkowo-borówkowa


Truskawki i borówki...dla mnie świetny duet. A zestawiony w dwukolorowym biszkopcie z kremem mascarpone... poezja :)

biszkopt:


  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao

krem:


  • ok. 200-250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

dodatkowo


  • 1 kg truskawek
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • wiórki kokosowe

1.


3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodać żółtka i na końcu mąkę. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. Ostudzić.
Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób, na końcu dodając kakao.

Przy pomocy rantów a jeśli nie mamy to- talerzy, miseczek czy szklanek w obu biszkoptach wyciąć 4 krążki o zbliżonych odległościach.


2.


Wycięte obręcze delikatnie wyjąć i poukładać naprzemiennie kolorami zaczynając od jasnego, a kończąc na ciemnym. To będzie spód tortu.


3.


Schłodzoną kremówkę ubić, kiedy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, a na końcu serek mascarpone.

Wcześniej przygotowany spód posmarować warstwą kremu a po brzegach ułożyć umyte i oczyszczone truskawki.

Kolejno włożyć jasną średnią obręcz oraz środkowy najmniejszy krążek. Pomiędzy krążki włożyć kolejną porcję truskawek.


4.


Na truskawkach i na jasnych krążkach rozprowadzić warstwę kremu. Wyrównać. Ułożyć ostatnie dwa ciemne krążki, na które również nałożyć krem. Posmarować także boki tortu. Przestrzenie miedzy nimi uzupełnić resztą owoców, układając wg własnego uznania truskawki i borówki. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Ja dodatkowo wierzch posypałam barwionym cukrem.