Surówka z papryki

Surówka jest dość ostra w smaku z racji tego, że dodałam ostrą musztardę dijon. Jeśli jesteście zwolennikami łagodnych smaków, wystarczy dodać mniej musztardy lub użyć łagodniejszej.

U mnie została podana jako dodatek do placków ziemniaczanych, ale równie dobrze sprawdzi się z innym zestawieniem.

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Przygotowanie

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Przekroić na cztery części i pokroić w drobne słupki. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki również w słupki.

Do musztardy dodać olej, trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Sos musztardowy dodać do warzyw i wszystko połączyć. Zieleninę, czyli natkę pietruszki i szczypiorek pokroić, posypać po wierzchu.