Surówka z młodej kapusty do obiadu

Korzystajcie jak najwięcej, póki sezon na młodą kapustę w pełni. Dziś mam dla Was przepis na smaczną, lekką i zdrową surówkę. Ten świeży dodatek warzyw doskonale sprawdza się do wielu obiadowych kombinacji. 

  • 35-40 dag młodej kapusty
  • ogórek gruntowy (15 dag)
  • pół młodej cebuli
  • pół papryki czerwonej
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • świeży koperek

Wykonanie:

Kapustę umyć i oczyścić z zewnętrznych liści. Poszatkować, posolić, skropić sokiem z cytryny i dodać szczyptę cukru. Przykryć pokrywką. Odstawić na 15-20 min.

Warzywa umyć. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, a obrany ogórek w cienkie paski. Do kapusty dodać pokrojone warzywa, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać musztardę wymieszaną z olejem i dokładnie wymieszać. Surówkę posypać posiekanym koprem.