Pobieram dane...

Spaghetti z czosnkiem i chili (Aglio olio)


Klasyka kuchni włoskiej. Proste danie, którego przygotowanie zajmuję zaledwie kilka minut.

składniki


  • ok. 250 g makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe czerwone papryczki chili
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • kawałek parmezanu

1. przygotowanie


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 

Na patelni lub w rondlu podgrzać połowę oliwy z masłem. Kiedy masło się roztopi dodać posiekany czosnek i papryczki chili oraz wsypać bułkę. 

Smażyć do momentu zrumienienia bułki. Odcedzony makaron wymieszać z pozostałą oliwą, całość połączyć z zasmażką oraz z pokrojoną natką. Na końcu dodać skórkę z cytryny a wierzch posypać startym parmezanem.