Pobieram dane...

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami


Proste i lekkie ciasto bez pieczenia na spodzie z herbatników. Chociaż śmietanowce najlepiej sprawdzają się w upalne dni, to w okresie chłodów też można się nimi delektować, a owoce zawsze można zamienić na sezonowe.

składniki:


  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 l śmietanki 18%
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 40 dag świeżych truskawek
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 dag żelatyny
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 opakowanie herbatników (małe)
  • kilka sztuk ptasiego mleczka czekoladowego
  • 1 galaretka agrestowa

1. przygotowanie:


Na dnie tortownicy (26 cm) ułożyć herbatniki lub inne kruche ciasteczka.

Żelatynę zalać zimną wodą (niewielką ilością), tak aby napęczniała i pozostawić na ok. 20 minut. Mleko podgrzać i w gorącym rozpuścić żelatynę. Nie gotować! Odstawić do wystygnięcia. Kiedy mleko ostygnie wlać śmietankę, dodać cukier i wanilię. Chwilę miksować, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Tężejącą masę wyłożyć na herbatniki, a do jej środka powciskać kilka truskawek, pokrojonych brzoskwiń oraz ptasie mleczko. Włożyć do lodówki.

Na wierzchu ciasta rozłożyć pozostałą część truskawek i brzoskwiń. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na owoce. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.