Śledź w futrze (rolada)

Trochę inna odsłona znanej rosyjskiej sałatki śledziowej, bo podana w formie rolady, a nie tradycyjnie warstwowo w salaterce. Jestem przekonana, że w takiej wersji również Wam posmakuje, ja się nie zawiodłam. Jeśli zdecydujecie się ją zrobić, pamiętajcie aby buraczki dobrze odsączyć z soków. Za każdym razem jak układacie nową warstwę dobrze ją docisnąć i wyrównać pod folią spożywczą (i nie zapomnijcie zdjąć foli :). Polecam na świąteczny stół, a także na Sylwestra.

Składniki:

  • 2-3 filety śledzi solonych lub marynowanych
  • 2 buraki ćwikłowe
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Buraki, marchewkę i ziemniaki ugotować (ja gotowałam na parze). Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Cebulę bardzo drobno pokroić w kostkę, sparzyć. Śledzie pokroić w kostkę.

Starte buraczki przecedzić z soku przez gazę lub tetrę. Na dużej desce do krojenia wyłożyć folię spożywczą i rozłożyć warstwę buraczków. Dokładnie wyrównać, najlepiej to zrobić przykrywając drugim kawałkiem foli i dociskając powierzchnię ugniatać buraki. Zdjąć folię.

Kolejno wyłożyć startą marchewkę, ale nie układać jej do końca brzegów, zostawić niewielki margines. Wyrównać. Docisnąć znów przy pomocy foli. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć warstwę majonezu, rozsmarować.

Następnie ułożyć warstwę ziemniaków, wyrównać, docisnąć pod folią. Przyprawić. Dalej warstwa majonezu, dociśnięte starte jajka i na samym końcu ( na środku) wzdłuż dłuższego boku nałożyć śledzie wymieszane z cebulką.

Delikatnie chwycić boki foli wzdłuż dłuższych krawędzi i skleić roladę. Uformować zgrabny rulon. Delikatnie usunąć folię. Gotową ozdobić świeżym szczypiorkiem i polać majonezem.