Pobieram dane...

Sernik z rosą (Złota rosa)


Wbrew pozorom jeden z łatwiejszych serników do zrobienia, a przy tym ładnie się prezentuje ze złotymi kropelkami rosy na wierzchu.

ciasto


  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa


  • 1 kg sera z wiaderka (u mnie waniliowego)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

pianka (złota rosa)


  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru (kopiaste)

1. przygotowanie


Z podanych składników na stolnicy zagnieść ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 40x24 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Nakłuć widelcem. Oba cukry, żółtka i jajka zmiksować momentu do aż masa będzie biała. Kolejno dodać ser, wlać mleko, a na końcu budynie i olej. Tak przygotowaną masę wylać na kruche ciasto. Będzie rzadka. Piec 1 godzinę w temp. 200°C. Ciasto wyjąć z piekarnika, a na jego gorący wierzch wyłożyć sztywną pianę ubitą z cukrem (rosa). Zmniejszyć temperaturę do 160°C i całość piec jeszcze ok. 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. To spowoduje, że na jego powierzchni wytracą się złote krople.