Pobieram dane...

Sernik z jagodami goji


Coś dla miłośników wypieków... czyli sernik z jagodami goji o delikatnym smaku toffi.  Zrobiłam go przy użyciu sera z wiaderka, ale wybrałam dobry jakościowo produkt.

Składniki


  • 700 g sera twarogowego z wiaderka
  • 5 jaj
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 budynie o smaku toffi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 50 g jagód goji
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia formy
  • masło do wysmarowania formy

1. Przygotowanie


Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania kolejno porcjami dodawać ser i śmietanę. Następnie wsypać budynie pomieszane z proszkiem do pieczenia i jagody goji. Na końcu dodać ubite na sztywno białka (ze szczyptą soli) i delikatnie połączyć z serem. Formę do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) wysmarować masłem i ułożyć biszkopty. Wylać masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) do temp. 180°C przez ok. 60 minut, sprawdzając patyczkiem. Sernik wystudzić w piekarniku. Polewę przygotować roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej, wyłożyć na ostudzone ciasto. Wierzch sernika można dodatkowo posypać jagodami goji.