Pobieram dane...

Sernik z galaretką (bez pieczenia)


Łatwy w przygotowaniu deser z wykorzystaniem serków homogenizowanych. 

składniki:


  • 18 szt. podłużnych biszkoptów
  • 600 g serka homogenizowanego (4x150g)
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (płaskie)
  • 2 galaretki ( u mnie malinowa i agrestowa)

1. wykonanie:


Formę (20x20) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć biszkopty.

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wlać do płaskiego naczynia. Kiedy stężeją pokroić w kostkę.

Żelatynę zalać zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i odstawić do napęcznienia. Podgrzać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać na przemian po jednym żółtku oraz po porcji serka. Dokładnie połączyć składniki. Kolejno wlać małym strumieniem żelatynę. Na końcu dodać galaretki, delikatnie połączyć z serem. Na herbatniki wyłożyć masę serową, a na jej powierzchni można jeszcze trochę rozsypać kostki z galaretki. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.