Schab z żurawinami i owocem kaki

Tradycyjna kuchnia polska nie może obejść się bez pieczonego schabu, najczęściej ze śliwką w roli głównej. Zresztą sama jestem wielką fanką tej klasyki. Niemniej jednak, aby nie popaść w rutynę przygotowałam pieczony schab w ostrej marynacie w towarzystwie słodko kwaśnych żurawin połączonych ze słodkim owocem kaki. Efekt? Musicie już się sami przekonać. 

Składniki:

  • 800 g schabu
  • garść świeżych żurawin
  • 1/2 owocu kaki

Marynata

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymiank

Przygotowanie:

Schab umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. 

W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. 

Środek mięsa rozciąć nożem a w powstałą kieszonkę włożyć obrany owoc kaki oraz umyte i osuszone żurawiny. Koniec schabu spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć przygotowaną marynata i przykryć folią spożywczą, zostawić w lodówce na min. 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Schab przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do rękawa do pieczenia, do środka wrzucić kilka żurawin, spinając końce foli. Wierzch foli nakłuć widelcem. Piec 1,5 godziny w temp. 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię w celu zrumienienia schabu.