Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą

Kto ma ochotę na smaczny i kruchy schab pieczony? Z pieczarkami i cebulką? Doprawiony czerwoną czubrycą, która nadaje mu oryginalnego, a przy tym ostrego charakteru? Jeśli jesteście ciekawi tego zestawienia to zapraszam do wypróbowania. Pozostaje tylko uruchomić piekarnik i obiad gotowy... szczególnie sprawdza się w sytuacji, kiedy na obiad wpada rodzinka i nie wypada stać przy garach :)

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • czubryca czerwona (rozmaryn, papryka słodka, papryka chili, pieprz czarny, cząber, papryka ostra, czosnek granulowany, kozieradka, sól)
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso ponacinać w poprzek na równe kawałki (jak przy kotletach), lecz nie przekroić go do końca.

Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę i pieczarki, aż do wyparowania płynu. Ostudzić. Przygotowany farsz wkładać w ponacinane "kieszonki". Każdy ponacinany kawałek schabu dokładnie natrzeć i oprószyć czubrycą czerwoną. Przyprawić solą i pieprzem.

Mięso obwiązać wzdłuż bawełnianym sznurkiem lub nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec w rękawie lub folii aluminiowej w temperaturze 200°C przez ok.70 min. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 10-15 min, tak aby przyrumienić mięso.