Schab z morelą i z liśćmi kafiru

Pieczone mięsa to jedna z moich ulubionych form ich podawania. Ten jest soczysty i miękki, bo właśnie taki powinien być idealny schab. Dodatek słodkiej suszonej moreli, dodatkowo podkreśla jego walory, natomiast aromatyczna chrupiąca skórka nadaje niepowtarzalnego charakteru. Smak tradycji przełamałam poprzez dodatek kafiru, czyli suszonych liści limonki.

Smacznego!

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 300 g suszonych moreli
  • tymianek
  • świeży rozmaryn
  • pieprz
  • sól
  • papryka wędzona
  • czosnek niedźwiedzi
  • olej do smażenia
  • 3 liście kafiru

Przygotowanie

Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przez środek, na całej długość mięsa zrobić nacięcie. Wnętrze natrzeć przyprawami, włożyć morele. Koniec schabu spiąć wykałaczkami. Schab dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, rozmarynem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Włożyć do rękawa razem z liśćmi kafiru, spiąć końce klamrami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. ok. 180°C przez ok. 1,5 godziny.