Pobieram dane...

Sałatka z porów


Dziś coś co sprawdzi się na kolację, do pracy czy na imprezce, czyli sałatka. Dokładnie to sałatka z pora, którą robię od lat o charakterystyczny ostrym smaku. Świetnie komponuje się np. z salami.

składniki


  • 2 duże pory
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4-5 jajek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 10 dag sera żółtego
  • garść soli

sos


  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • pieprz

1. przygotowanie


Pory umyć. Przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki. Zasypać solą i odstawić na 1- 2 godz, aż puszczą soki. Wycisnąć gorycz. Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Ser zetrzeć. Do porów dodać jajka, ogórki,odcedzony z zalewy groszek i kukurydzę oraz ser. Z podanych składników przyrządzić sos i połączyć składniki.