Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Prosta, smaczna wręcz ekspresowa sałatka, a na dodatek efektownie prezentuję się w szklanych salaterkach. Niezawodna na każdej imprezie a także na kolację.

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 5 jajek
  • ok. 5 łyżek majonezu
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Marchewki ugotować, ostudzić. Marchewki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować, oddzielić żółtka od białek i osobno zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

W szklanej salaterce układać kolejno warstwami:

ser, tuńczyk, marchew, posolić do smaku, kolejno cebulka, tuńczyk, białko, majonez - wyrównać, jeszcze raz doprawić do smaku, a na koniec rozłożyć warstwę żółtek.