Sałatka śledziowa

Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć śledzika, Tym razem w sałatce.

  • 4 filety śledziowe z oleju (matiasy)
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 5 jajek
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 6 sztuk ogórków konserwowych (ostrych)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. 

Filety, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 

Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Groszek i kukurydzę odlać z zalewy. 

Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić do smaku.