Rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem

Łatwe do przygotowania i przede wszystkim szybkie danie obiadowe, które możecie dowolnie zmodyfikować i dodać swoje ulubione dodatki.

  • 200-250 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach)
  • garść czarnych oliwek
  • olej do smażenia
  • oregano
  • bazylia
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • natka pietruszki

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z koncentratem pomidorowym. Dusić do czasu aż pomidory rozpadną się i powstanie sos. Dodać oregano, bazylię, szczyptę cukru, pieprz i sól do smaku.Na końcu dodać odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Wrzucić makaron i dokładnie połączyć składniki. Posypać natką pietruszki.