Pobieram dane...

Rurki półfrancuskie z kremem


Czy ktoś z Was potrafi się oprzeć domowym rurką z kremem? Ja nawet nie próbuję... Oczywiście same się nie zrobią, trzeba na nie poświęcić trochę czasu, ale przecież warto. 

Swoje ciasto rozwałkowałam dość grubo, bo na ok. 3 mm, więc wyszło mi 20 sztuk rurek, ale rozwałkowując je na cieńszy placek zyskacie ich trochę więcej.

ciasto półfrancuskie


  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • 0,25 l śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • masło do natłuszczenia foremek

krem (jak do kremówki)


  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 l mleka
  • 3 dag mąki ziemniaczanej

1. ciasto


Masło i śmietanę przed użyciem dobrze schłodzić w lodówce. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Stopniowo dodawać śmietanę i cukier z wanilią, zagniatając ciasto. Dobrze i dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Ja najczęściej wkładam na całą noc. Ponownie lekko wyrobić ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroić na długie paski (ok. 2x 25 cm). Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać ciasto na metalową formę, zaczynając od szerszej strony, tak aby ciasto na siebie nachodziło. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20-25 min. (do zrumienienia) w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2. krem


Żółtka, jajko cukier i cukier z wanilią utrzeć na puszystą masę. Połowę mleka zagotować, a w drugiej części (w zimnym mleku) rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować, kolejno wlać masę jajeczną. Całość najlepiej zagęścić na parze. Krem wystudzić.

Gotowy krem za pomocą szprycy nakładać do środka rurek. Rurki włożyć do lodówki szczelnie owinięte folią spożywczą lub do pojemnika do przechowywania żywności. Najlepiej smakują podane na drugi dzień.