Pobieram dane...

Rosół drobiowo-wołowy


Pyszny i rozgrzewający, najlepszy na wszelkie przeziębienia, a co najważniejsze wszyscy go uwielbiają. Niby proste tradycyjne danie, ale w każdym domu inaczej smakuje. Oto mój przepis na rosół.

składniki:


  • 2-3 udka z kurczaka
  • ok. 500 g szpondra wołowego
  • 4-5 marchewek
  • 1-2 pietruszki
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy (opcjonalnie)
  • ziele angielskie (opcjonalnie)
  • 3-4 suszone grzyby
  • gałązka natki pietruszki
  • gałązka lubczyku
  • sól
  • pieprz

1. przygotowanie:


Mięso dokładnie umyć. Przygotować 5 l garnek, mięso zalać zimną wodą. 

Po zagotowaniu zebrać szumowiny. 

Cebulę, obrać opalić nad ogniem. Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek obrać ze skórki. Dodać warzywa, grzyby i zioła. 

Gotować na wolnym ogniu, tak aby tylko pyrkał przez ok. 3 godziny. 

Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z makaronem.