Pobieram dane...

Rolada ze schabu ze szpinakiem i pieczarkami


Pieczone mięsa to chyba moja ulubiona forma ich podawania . Nie jest szczególnie pracochłonna, nie trzeba przy tym stać godzinami i do tego jest łatwa w przygotowaniu. Dziś mam dla Was roladę ze schabu ze szpinakiem i pieczarkami. Smaczna, aromatyczna,  a przy tym ładnie się prezentuje na stole.

składniki


  • ok. 80 dag schabu
  • 30 dag pieczarek
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

marynata


  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • tymianek
  • majeranek
  • cząber
  • sól
  • pieprz

1. przygotowanie



Mięso oczyścić, rozkroić na płat o grubości ok 1,5 cm. Rozbić przez folię spożywczą. Z obu stron natrzeć musztardą, posypać tymiankiem, cząbrem, majerankiem, doprawić solą i pieprzem. Za pomocą foli zwinąć w roladę i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Pieczarki oczyścić, pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak umyć, osuszyć, pokroić i wrzucić z posiekanym czosnkiem i suszonym czosnkiem niedźwiedzim na odrobinę rozgrzanego oleju, dusić do miękkości. Doprawić.

Mięso rozwinąć, a na jego powierzchni rozłożyć równomiernie szpinak, a na nim pieczarki.

Ponownie zrolować. Obwiązać bawełnianym sznurkiem, aby zachować kształt. Piec w rękawie do pieczenia w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 80 minut. W połowie pieczenia można odwrócić roladę. Na ok.10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, tak aby przyrumienić wierzch mięsa.