Pobieram dane...

Rolada z wafla kakaowo-kokosowa


Przepis mam już parę ładnych lat...no, więcej niż parę, ale nie bądźmy drobiazgowi :) To prosta rolada z wafla o kakaowo- kokosowym nadzieniu. Z podanych składników zwiniecie aż trzy. Zdjęcie stare, ale może nada się do podglądu.

składniki


  • 6 wafli
  • 1 galaretka (np. czerwona)

masa 1


  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 paczki herbatników (małe)

masa 2


  • 10 dag wiórków kokosowych
  • ok. 10 łyżek mleka
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru

1. wykonanie


Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i wlać do wąskiego naczynia (np. keksówki). 

1. Mleko, kakao i cukier zagotować. Herbatniki pokruszyć i wsypać do ciepłej zagotowanej masy, wymieszać. Przygotować trzy pary wafli (po 2 sztuki). Na każdy z trzech wafli (ułożony grubym kwadratem do góry) nakładać ciepłą masę.

2. Wiórki kokosowe zalać gorącym mlekiem. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przestudzone wiórki. Na kolejne trzy wafle nałożyć masę kokosową. Przełożyć jeden ciemny wafel (kakaowy) waflem jasnym (kokosowym), tak aby powstały trzy oddzielne placki. Stężałą galaretkę pokroić na trzy pasy, kłaść na brzegi andrutów i zawijać. Powstaną trzy rolady. Na wierzch można zrobić polewę z mleka, masła, cukru i kakao. Posypać wiórkami.