Pobieram dane...

Rolada z jabłkami


Wypieki z dodatkiem jabłek doskonale wpisują się w aktualną porę roku. Przepis na ten przysmak składa się z zaledwie kilku składników, ale to w zupełności wystarczy, aby oddać w pełni - smak jesieni.

składniki:


  • 5-6 sztuk jabłek
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki tortowej
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

1. wykonanie:


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki.(Można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i równomierni ułożyć jabłka, posypać cynamonem.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać wierzch jabłek i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 20 minut.

Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika, na drugiej blasze rozłożyć czystą ścierkę i energicznym ruchem odwrócić ciasto, tak żeby jabłka znalazły się na górze. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia a za pomocą ścierki zwinąć w rulon gorącą roladę. Pozostawić do ostygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem.