Risotto pomidorowe ze słonecznikiem

Dziś pomysł na szybki obiad. Kilka lat temu podpatrzyłam go w którymś programie kulinarnym i w ten sposób przepis został w naszej rodzinie. 

Składniki

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ok. 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3- 4 pomidory
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść słonecznika
  • 1//2 puszki groszku konserwowego
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć ryż. Zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolać trochę bulionu. W miedzy czasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone pomidory (wcześniej lepiej je sparzyć i obrać ze skórki), kolejno wlać koncentrat pomidorowy i mieszając dusić aż pomidory rozpadną się. Następnie dodać pokrojony czosnek, słonecznik i odcedzony z zalewy groszek. (Ziarna słonecznika można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni). Połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.