Pulpety w sosie pomidorowym

To lubiane danie nie tylko przez dzieci. Najczęściej podaję je w towarzystwie makaronu spaghetti, ale równie dobrze smakuje z ryżem albo z ziemniakami.

  • ok.300 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • olej dosmażenia
  • ok. 300 ml rosołu

Suchą kajzerkę namoczyć w wodzie, odcedzić. 

Cebulkę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, wystudzić. 

Do mięsa dodać odcedzoną kajzerkę, cebulkę, wbić jajko i doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrobić mięso, wymieszać na jednolitą masę i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 

Pulpety obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. 

Zalać rosołem lub wywarem mięsnym. 

Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz do smaku. 

Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby dolać wody.