Pobieram dane...

Pocałunek Murzyna z kremem do karpatki


Ciasta, złożone z trzech warstw - czekoladowej, bakaliowej i makowej. Nie myślcie też, że jest bardzo pracochłonne, wbrew pozorom tylko tak wygląda, ale robi się je naprawdę szybko. Ja ułatwiłam sobie pracę, bo zrezygnowałam z oryginalnego kremu jaki mam w przepisie i poszłam na łatwiznę. Użyłam gotowego kremu do karpatki. 

składniki:


  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • duża śmietana 18% (400 g)
  • 3 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki octu
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie (wg uznania: orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, suszone morele, wiórki kokosowe)
  • gotowy krem do karpatki + mleko
  • kawałek czekolady/ inna posypka

1. wykonanie:


 Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, porcjami dodawać śmietanę, kolejno przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz ocet. Ciasto rozlać do 3 naczyń na równe części. Do jednej dodać mak, drugą połączyć z kakao a trzecią z bakaliami. Formę (24 X 40) wyłożyć papierem do pieczenia i upiec kolejno 3 placki w piekarniku nagrzanym do 180°C, piec ok. 10 - 15 minut do suchego patyczka. Upieczone warstwy przełożyć gotowym kremem do karpatki. Trochę kremu można zostawić, aby posmarować wierzch ciasta. (Można także polać polewą czekoladową). Posypać startą czekoladą lub kolorową posypką.