Placuszki bananowe na mleku kokosowym

Zainspirowana przepisem z kuchni tajskiej pewnego dnia postanowiłam przygotować placki bananowe na mleku kokosowym, a że jestem wielką fanką mleka kokosowego... to musiałam je zrobić! Ani trochę nie zawiodłam się, są pyszne najlepiej smakują polane miodem lub syropem klonowym. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

  • 1 szklanka mąki (z górką)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 banany + do przełożenia placków
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • miód płynny/ syrop klonowy

Przygotowanie

 Banany z jajkiem zmiksować w blenderze, dodać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli. Kolejno wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolite, gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu jeszcze raz zmiksować składniki. Na patelni rozgrzać olej, wlewać ciasto jak na małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Rozkładać na papierowym ręczniku, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podawać ciepłe, ułożone w stos, przełożone plasterkami banana i polane miodem lub syropem klonowym.