Pizzerki ze szpinakiem i kurkami

Domowa pizza w naszym domu to można powiedzieć codzienność.  Jemy często, z różnymi dodatkami. Moja ulubiona to taka na zimnym fermencie, ale i tą nie pogardzę. Mini pizze świetnie nadadzą się na spotkanie w gronie znajomych lub jako przekąska do szkoły czy pracy. To co? Robicie?

Ciasto na 8 sztuk:

  • ok. 350 g mąki
  • niepełna szklanka wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

  • 2 świeże pomidory (lub z puszki ok. 200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • ok. 100 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 200 g sera żółtego mozzarella
  • zioła prowansalskie

Ciasto:

Drożdże zasypać cukrem i wymieszać z ciepłą wodą (ok.40°C). Odstawić na ok. 10 minut aż na powierzchni wody utworzy się lekka piana. Do miski z przesianą mąką wlać aktywne drożdże, oliwę i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Sos:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, usunąć pestki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pomidory, dodać pokrojony czosnek i oregano. Gotować kilka minut do momentu aż pomidory rozpadną się, na końcu doprawić solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kurki podsmażyć na rozgrzanym maśle przez kilka minut. Szpinak umyć, osuszyć, większe liście pokroić i poddusić na oliwie. Na lekko oprószonej stolnicy z ciasta uformować wałek i podzielić go na 8 równych części. Każdą uformować w okrąg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerki posmarować sosem pomidorowym. Kolejno układać dodatki - ser, szpinak i kurki. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi. Piec w temp. 200°C przez ok. 15 minut.