Pobieram dane...

Piernikowe choinki


Przepis na miękkie pierniki, tzw. na ostatnią chwilę. Z podanej ilości ciasta piernikowego przygotowałam kilka choinek oraz sporą paterę innych drobnych pierniczków, których ozdabianiem z wielką ochotą zajęło się moje dziecko. Robiąc je pamiętajcie, aby miód dodać na końcu (ile przyjmie mąka), tak aby otrzymać zwartą konsystencję ciasta.

Ciasto:


  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • ok. 110 g miodu płynnego (u mnie spadziowy)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g przyprawy do piernika

Dekoracja:


  • Lukier królewski (białko + cukier puder)
  • masa cukrowa
  • kuleczki

1. wykonanie;


Na stolnicy wsypać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, dodać masło, cukier puder, jajka, śmietanę i miód. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypać mąką. Foremkami w kształcie gwiazdek (różnej wielkości) powykrawać kształty. Piec w temperaturze 190°C od kilku do kilkunastu minut, w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i rozmiaru foremki. Ostudzić.

Pierniczki przełożyć lukrem królewskim (białko + cukier puder) układając w stosik od największego do najmniejszego. Ozdobić. Ja użyłam kuleczek zbożowych, a z lukru plastycznego  zrobiłam laski cukrowe.