Nadchodzi pora na piernikowe szaleństwo, więc i u mnie będzie unosił się korzenny aromat tego wypieku. Piernik jest miękki i aromatyczny, przełożony cytrynową masą grysikową - smak dawnych lat. Przepisów na ciasto piernikowe mam kilka w swoich zbiorach. Ten jest sprawdzony i niezawodny, wg mnie łatwy, więc każda nawet początkująca pani domu (lub pan:) - nie trzymajmy się stereotypów) poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Do rondelka włożyć masło, wlać miód i dodać cukier, składniki roztopić na małym ogniu. Dodać przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Masę ostudzić. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Kolejno dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie połączyć składniki. (Ja do mieszania masy z mąką wykorzystałam robot planetarny z hakiem). Ciasto owinąć w folię, włożyć do lodówki i odstawić do następnego dnia.Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować, lekko podsypując mąką. W wyłożonej papierem do pieczenia formie 40x24 cm upiec trzy placki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, każdy placek piec do 10 minut (góra-dół).
Krem: Mleko zagotować z kaszą manną. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać wystudzony grysik, a na końcu sok z cytryny.Masą grysikową przełożyć piernik.Polewę przygotować roztapiając czekoladę, masło, śmietanę w kąpieli wodnej. na końcu wlać trochę mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polewę wylać na wierzch ciasta, udekorować wg uznania.