Piernik miodowy z masą z kaszy manny

Nadchodzi pora na piernikowe szaleństwo, więc i u mnie będzie unosił się korzenny aromat tego wypieku. Piernik jest miękki i aromatyczny, przełożony cytrynową masą grysikową - smak dawnych lat. Przepisów na ciasto piernikowe mam kilka w swoich zbiorach. Ten jest sprawdzony i niezawodny, wg mnie łatwy, więc każda nawet początkująca pani domu (lub pan:) -  nie trzymajmy się stereotypów) poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Ciasto

  • 200 g masła
  • 200 g miodu płynnego
  • 80 g cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody

Krem grysikowy

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kaszy manny (błyskawicznej)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Polewa

  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mleko
  • posypki (u mnie karmelowa i opłatkowe śnieżynki)

Przygotowanie

Do rondelka włożyć masło, wlać miód i dodać cukier, składniki roztopić na małym ogniu. Dodać przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Masę ostudzić. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Kolejno dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie połączyć składniki. (Ja do mieszania masy z mąką wykorzystałam robot planetarny z hakiem). Ciasto owinąć w folię, włożyć do lodówki i odstawić do następnego dnia.Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować, lekko podsypując mąką. W wyłożonej papierem do pieczenia formie 40x24 cm upiec trzy placki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, każdy placek piec do 10 minut (góra-dół).

 

Krem: Mleko zagotować z kaszą manną. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać wystudzony grysik, a na końcu sok z cytryny.Masą grysikową przełożyć piernik.Polewę przygotować roztapiając czekoladę, masło, śmietanę w kąpieli wodnej. na końcu wlać trochę mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polewę wylać na wierzch ciasta, udekorować wg uznania.